Op 31 juli 1950 kreeg Anselmus om gezondheidsredenen van bisschop Angelo Guiseppe Jelmini toestemming om in het Bisdom van Lugano (Zwitserland) als priester werkzaam te zijn.

Ook bisschop Jelmini was, net als Anselmus, een held in de Tweede Wereldoorlog met zijn directe ontsnappingslijn tussen Rome en Lugano voor Joden en POW. Jelmini zette zijn humanitaire activiteiten na de oorlog verder, meestal voor immigranten die op zoek waren naar een nieuw leven in Zwitserland of Noord- en Zuid Amerika.


 

 

 

Anselmus was van 1950 tot 1954 werkzaam als kapelaan in het kantonnale ziekenhuis "Beata Vergine" te Mendrisio.


 

 

Processie optocht in de Via Grazioso Rusca in de gemeente Rancate met rechts Anselmus. (District Mendrisio)


 

 

Opdragen van de mis door Anselmus in het dorpje Cadro in de Chiesa di Sant'Agata. 

Cadro viel destijds onder het Vicariaat Sonvico.


 

Anselmus was in 1955 en 1956 werkzaam in de parochie Sonvico - Villa Luganese. (Vicariato di Sonvico)

 

Anselmus loopt hier links op de foto tijdens een processieoptocht in Sonvico. Naast Anselmus loopt de Vicario Generale Mons. Gioachimo Masciorini en daarnaast Don Giovanni Rovelli.


 

Het bergdorpje Sonvico waar Anselmus een aantal jaren kapelaan was. Sonvico is gelegen boven de stad Lugano. Op de achtergrond het meer van Lugano.

Sonvico (summus vicus = hoogste dorp)

Links Chiesa di Santa Maria di Loreto (waar ook filmvoorstellingen gegeven werden) en rechts Chiesa San Giovanni Battista.

In het midden het torentje van Chiesa di San Pietro.


Twee foto's van het dorp Sonvico. Op de linkerfoto rechts onderaan is de Villa Riposo Sonvico te zien waar Anselmus zijn verblijf had. Het gebouw was destijds tevens een kuur- en rusthuis en werd gerund door Menzinger zusters.