Ontsnapping FLORENCE 3, 4 en 5 juni 1944

* 3 juni: De dag voordat Rome door de geallieerden wordt bevrijd vertrekken de Duitsers in allerijl naar het noorden. Pater Pancratius Pffeiffer doet tevergeefs nog verwoede pogingen bij Herbert Kappler om het transport naar het noorden tegen te houden.

(Tijdens de nazi-bezetting van Rome in 1943 en 1944 trad Pfeiffer op als tussenpersoon tussen paus Pius XII en de Duitse autoriteiten)

Anselmus en andere gevangenen uit de Via Tasso worden in 4 wagons vanuit Rome naar het noorden gebracht.

* 3 en 4 juni Aankomst Florence in de nacht van 3 op 4 juni (gevangenen worden in vrachtwagens overgebracht en opgesloten in de basisschool Ulbaldino Peruzzi met ingangen in Borg Santa Croce nr. 23 en Piazza Santa Croce 19. De gebouwen worden bewaakt door Italiaanse Carabinieri.

* 5 juni: In de middag van de 5e juni lukt het Anselmus te vluchten via een wc-raampje (zie rode pijl). Gewond klopt hij aan bij een dichtbijzijnd gebouw waar een moedige vrouw hem ontvangt en verzorgt. Vervolgens helpt zij hem via de hoofdingang ongezien weg te gaan.

 

 

 

 

Het voormalig Peruzzi gebouw mei 2018.

Ontsnapping Florence 5 juni 1944 richting San Gimignano

* 5 juni: in de middag. Na geholpen te zijn door een Italiaanse dame die hem in haar appartement verzorgde vertrekt Anselmus naar het 1,5 km verder gelegen Augustijnenklooster gelegen aan de Piazza Santo Spirito.

Na enige tijd vertrekt Anselmus richting San Gimignano waar heden ten dage nog steeds een Augustijnenklooster is gevestigd aan de Piazza Sant'Augostino en waar hij, voordat hij naar Rome terugkeert, enkele weken verblijft om bij te komen van alle ontberingen in de Via Tasso gevangenis en zijn ontsnapping in Florence. Saillant detail is dat in juni 1944 het klooster in San Gimignano voor een gedeelte geconfisqueerd was door de Italiaanse SS.

 

 

 

Kloosterkamer waar Anselmus verbleef.

 

 

 

 

Het binnenhof (Chiostro) van het klooster

 

 

 

 

 

Fra Giuseppe Frediani die in 1944 in het klooster werkzaam was en Anselmus heeft geholpen. 

De route van Anselmus van San Gimignano terug naar Rome liep volgens ingewijden via Siena – San Quirico – Bolsena – Viterbo en Sutri.

Maak jouw eigen website met JouwWeb